Drivhuset - Frilandshaven
Hvad er en udflytter, og hvad er Frilandshaven?
En udflytter er som udgangspunkt en børnehave hvis hus er placeret et andet sted end dets opsamlingssted. Transporten fra opsamlingen og til udflytteren foregår med bus.
En udflytter adskiller sig fra en bus, eller skovbørnehave ved at der er et fast sted at køre hen, med en eller anden form for hus. Nogle udflyttere har en lille spejderhytte, nogle er på en skole, og nogle har et velfungerende stort hus med stuer, køkken mm.
Ydermere er udflyttere ofte begunstiget ved at have nogle fine udeområder, eks skov, marker eller bare en stor grund.
Drivhusets udflytter, Frilandshaven, hører til den slags der har et stort velfungerende hus med to store stuer, puderum, store garderober, wc med skiftebord, kreaværksted, stort fællesrum og køkken.
Frilandshaven har også to legepladser, en stor og en lille, med to meget forskellige udtryk og funktioner.
Den store er en naturgrund på ca 8.000 kvm, hvor der er gynger, rutsjebaner, sandkasse, legehuse, fodboldbane, skov, bålplads, plads til vandleg, frugttræer og en masse andet godt. Det er også på den store legeplads, at børnene har mulighed for at lege uforstyrret, både af voksne og af andre børn. Det er vores vurdering at børn har godt af at kunne lege uovervåget.
Den lille legeplads har sandkasse, byggeklodser, cykler, boldbane, balancebom og små afgrænsede miljøer til at lege i.
Begge legepladser har en kvalitet og bliver brugt udfra nogle pædagogiske og praktiske overvejelser.
Ydermere har Frilandshaven i sin nærhed både skov, å og flere søer.
Vores pædagogiske tilgang vil bære præg af de omgivelser vi er omgivet af, hvad enten det er små projekter på den lille legeplads, indendørs, på tur i omgivelserne eller i legen/aktiviteter på den store legeplads.
Vores fokus vil altid være at bringe naturen i spil, som pædagogisk redskab.
I Frilandshaven er det også et frirum hvor der kan eksperimenteres. Med det menes der at både børn og voksne har mulighed for at prøve ting af. Det kunne være at børnene vil undersøge noget om dyrene i skovbunden, lave mudderkager eller prøve at smage en tissemyre. Det er også et sted hvor de voksne har plads til at lave de lidt skøre, eller anderledes aktiviteter. Vi kan eksperimentere og gå på opdagelse og derved opdage nyt. Der skal være plads til det lidt skøre, da det blandt andet er herigennem at vi oplever glæde…….
Ligesom i Drivhuset, er der i Frilandshaven stort fokus på at arbejde med børn i mindre grupper. Vi vægter nærvær og fordybelse med pædagogisk kvalitet højt, og det oplever vi har bedre vilkår når vi arbejder i små grupper. De små grupper er både i de planlagte pædagogiske aktiviteter, i rutinesituationerne og når vi spiser frokost.
Bussen som pædagogisk rum:
Busturen fra Vanløse til Spanager, bruges som et rum for pædagogisk aktivitet. Det er i bussen at vi snakker om vejret, bogstaver, fortæller historier mm. Tanken med dette er at vi gerne vil udnytte den relativt korte børnehavedag så meget som muligt, ved at være klar til de pædagogiske aktiviteter når vi ankommer.
I bussen har børnene en fast plads, og en fast makker. Plads og makker er valgt ud fra nogle pædagogiske overvejelser omkring børnenes relationer. Pladserne skiftes med nogle måneders mellemrum.